Zorgen voor een konijn

Hou ze niet alleen

Konijnen zijn echte groepsdieren en zijn niet geschikt om zonder een soortgenootje te leven. De ‘koppeling’ van konijnen loopt niet altijd even vlot. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster (vrouwtje). Als het klikt, zullen het vrienden zijn voor het leven. Konijnen spelen en slapen graag samen, wassen elkaar en kunnen erg gestresseerd worden als ze hun partner niet vinden. Een konijn kan makkelijk 10 jaar oud worden. De grotere rassen leven vaak iets minder lang. 

Wat eten ze?

Het hoofdvoer van een konijn bestaat uit hooi, aangevuld met verse groenten en sommige fruitsoorten. Ook takken van fruitbomen en wilgen vinden ze heel leuk om aan te knabbelen. Wees voorzichtig met wat je aan konijnen geeft. Ze hebben gevoelige darmen en darminfecties ten gevolge van verkeerde voeding kunnen dodelijk zijn. 
Lees hier de voedingstips van Bunny Tails om je konijn gezond te houden.

Huisvesting

Konijnen worden het best gehouden in een ren, zodat ze eens goed kunnen rennen en springen in de lucht. Als ze de kans krijgen zullen ze ook tunnels graven. Zorg er dus altijd voor dat ze niet uit de ren kunnen ontsnappen. 
Heb je een binnenhuiskonijn, veroordeel hen dan niet tot een leven in een kooi. Laat hen dagelijks meerdere uren per dag rondrennen in huis, of richt een ‘konijnenkamer’ in waar ze op een veilige manier vrij kunnen leven. Aangezien konijnen knagertjes zijn, zal je de kamer waar ze lopen konijnproof moeten maken. Losliggende kabels of andere zaken die ze kunnen slopen verberg je best. Hou er ook rekening mee dat ze goed kunnen springen en let gemak op een vensterbank of op een zetel kunnen raken. 
Konijnen kunnen makkelijk zindelijk gemaakt worden en zullen naar hun ‘toliet’ gaan ook als ze vrij rondlopen in huis.

Adopt, don’t shop!

Konijnen worden helaas nog altijd aangeboden in dierenwinkels. Deze schattige diertjes worden dus nog vaak impulsief aangekocht en wanneer blijkt dat ze toch wel iets meer ruimte en zorg nodig hebben dan dat gedacht werd, worden ze naar een asiel gebracht, of erger…
De konijnenasielen zitten dus overvol met ongewenste konijntjes die een goede nieuwe thuis verdienen. HEt voordeel aan adoptie is dat je een konijn (of reeds gekoppeld duo) in huis haalt dat medisch in orde is. Je krijgt ook heel wat tips mee en kan nadien advies vragen als er problemen zijn. 

Heb je alle info hierboven goed gelezen en denk je een goede thuis te kunnen geven aan konijnen? Kijk dan even in onderstaande asielen:

Bunny Tails
Het Vrolijke Konijnenhol
Het Konijnenhof
Het Knaagtandje
Jodipro

Voor vragen in verband met het houden van konijnen kan je terecht bij konijnenadviesbureau Hopster. Je kan alvast ook hun gratis e-book Konijn in Huis downloaden.

Schuiven naar boven