De konijnenhouderij

In Europa worden jaarlijks zo’n 180 miljoen konijnen geslacht voor voeding. Dat zijn er – jawel – bijna een half miljoen per dag! Deze dieren worden afgevoerd naar het slachthuis wanneer ze tien a twaalf weken oud zijn. In normale omstandigheden kunnen ze wel tien jaar oud worden.

In België worden jaarlijks zo’n 700.000 konijnen gekweekt voor hun vlees. Er zijn 2 systemen waarin konijnen worden gehouden: kooisystemen en parksystemen. In het ‘parksysteem’ leven vleeskonijnen in groepen van minstens 20 dieren met 800 cm² per dier (12,5 konijnen/m²). De verrijkte kooien zijn een ‘verbetering’ van de batterijkooien (625 vierkante cm per kooi), die sinds 1 januari 2020 verboden werden voor konijnen. Verrijkte kooien (800 vierkante cm² per kooi) zijn nog toegelaten tot en met 31 januari 2024. De verrijkte kooien hebben een mattensysteem, waardoor de dieren niet meer op roosters lopen zoals in de batterijkooien.
In Vlaanderen zijn nog drie fokkers aan het werk met verrijkte kooien (samen kweken ze ongeveer 300 000 konijnen per jaar), de rest, zo’n 17 fokkers, is al omgeschakeld naar parksystemen (ongeveer 400 000 konijnen per jaar). In beide systemen is de sterfte voor ze de slachtleeftijd bereiken erg hoog. Dat is doorgaans het gevolg van spijsverteringsstoornissen, darmontstekingen of ademhalingsproblemen.

Konijnen zijn van nature nieuwsgierige dieren die graag knagen aan takken, tunnels graven, rondrennen en springen. Ze zijn echte groepsdieren die de aanwezigheid van soortgenoten nodig hebben. Stereotiep en apathisch gedrag zijn veelvoorkomende problemen, die het gevolg zijn van hun erbarmelijke levensomstandigheden. Veel konijnen lijden ook de gevolgen van pootproblemen en agressie.

Konijnen zijn ook erg stressgevoelig. Ze zijn immers prooidieren die moeten kunnen rennen voor hun leven in natuurlijke omstandigheden. Het vangen, laden en lossen, en het transport zelf naar het slachthuis zijn erg stresserend. In het slachthuis worden de dieren geëlektrocuteerd, waarna de halsslagader doorgesneden wordt zodat ze doodbloeden.

In ons land zijn er een aantal slacht- en verwerkingsbedrijven gespecialiseerd in konijnenvlees. In het grootste, Lonki BV in Temse, worden 20000 konijnen per dag geslacht.

Leer meer uit het onderzoek dat Animal Rights deed in 2019 in de konijnenhouderij.


Schuiven naar boven